Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Мусака»Гръцка мусака със сос бешамел

Гръцка мусака със сос бешамел

Марина НордМарина Норд
Готвач
3k3k278k
Гръцка мусака със сос бешамел1 / 4
16/11/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
100 мин.
Общо
125 мин.
Порции
6
"А вие си мислихте, че просто няма начин мусаката да стане още по-вкусна"

Необходими Продукти

  • картофи - 6 бр.
  • патладжани - 2 бр.
  • кайма - 300 г телешка
  • домати - 2 бр.
  • лук - 1 глава
  • чушки - 1 бр. червени
  • доматено пюре - 2 с.л.
  • кашкавал - 200 г
  • риган - ½ ч.л.
  • брашно - 2 с.л.
  • масло - 50 г
  • прясно мляко - 2 ч.ч.
  • яйца - 2 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Картофите се обелват и се режат на тънки резени. Запържват се в зехтина. Посоляват се. Отцеждат се от мазнината и се редят в дълбока тава.

Лукът се реже на ситно и се пържи до златисто. Добавя се нарязаната на ситно чушка.

Добавят се нарязаните на ситно домати и каймата и всичко се пържи 5 минути, като месото се мачка с вилица.

Добавя се риган и сол. Добавя се доматеното пюре и се задушава 20 минути на среден огън. Сместа се слага върху картофите.

Патладжаните се режат на резени. Солят се и се отцеждат след 15 минути от горчивия сок. Измиват се и се запържват от двете страни до златисто.

Приготвя се сос бешамел, като 2 супени лъжици брашно се запържват в 50 грама масло. Добавя се прясното мляко и сосът се вари на бавен огън при непрекъснато бъркане.

Сваля се от котлона и се добавят 2 яйца. С този сос се поливат патладжаните и отгоре се поръсва с настърган кашкавал. Мусаката се пече 1 час на 180 градуса.

Гръцката мусака със сос бешамел е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
56
41
30
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Галина Караиванова
Галина Караиванова
Изключително вкусно! Малко бавно става, но слдващия път мисля да спестя време като опитам да сваря леко картофите.
03.10.2023 12:24
marcheva14
marcheva14
Рецептата е разкошна! Не мога да не гласувам с най-високата оценка, ако имаше 6+ щеше да е такава . Записвам я и непременно ще я приготвя. От много време я търсих точно тази рецепта.
Благодаря!
15.10.2016 19:27
8
,Ivaniva
,Ivaniva
Всичко се пържи,а не е полезно.
30.12.2015 18:00
13