Начин на приготвяне
Започнете с активиране на маята. В купичка разбъркайте хладката вода, захарта, маята и оставете за 5-10 минути да се активира. Ще се образува пяна отгоре.
Продължете със замесване на тестото. В голяма купа пресейте брашното, добавете солта, яйцето, киселото мляко, зехтина и налейте активираната мая.
Замесете меко, леко лепнещо тесто. Ако е прекалено лепкаво, добавете още малко брашно, но не прекалявайте – колкото по-меко, толкова по-пухкави ще станат мекиците.
Покрийте купата с кърпа или стреч фолио и оставете на топло място за около 1 час, докато тестото удвои обема си.
Продължете с оформяне на триъгълните мекици. Поръсете плота с брашно и разточете тестото до около 5-6 мм дебелина.
Нарежете го на квадрати около 10x10 см.
После всеки квадрат разрежете по диагонал на два триъгълника.
Ако желаете по-малки триъгълни мекици с мая, направете по-малки квадрати.
Загрейте обилно олио в дълбок тиган на умерен към силен огън.
Сложете по няколко триъгълника наведнъж, без да се притискат.
Пържете до златисто от двете страни – по 1-2 минути.
Извадете ги върху кухненска хартия да се отцеди мазнината.
Докато са още топли, ги поръсете обилно с пудра захар чрез сито за равномерно покритие.
Пухкавите триъгълни мекици с пудра захар са идеални за закуска или следобедно похапване с чаша айрян или чай.
Научете също тайната как мекиците да не са мазни и някои важни тънкости при приготвяне на мекици.