Начин на приготвяне
Съберете свежи, непръскани маслодайни рози сорт Rosa damascena.
Отделете само листенцата, като изрязвате бялата част в основата – тя е горчива.
Изплакнете леко листенцата със студена вода и ги оставете да се отцедят.
В малка купичка сложете шафрана и го залейте с 2–3 с.л. гореща вода.
Оставете да се накисне поне 10 минути – така се извлича цветът и ароматът му.
В голяма тенджера изсипете водата и захарта. Загрейте на среден огън и разбъркайте, докато захарта се разтвори.
Когато сиропът заври, прибавете розовите листенца и шафрана заедно с течността.
Оставете да къкри 20–25 минути на слаб огън, без капак. Ароматът ще се усили, а течността леко ще се сгъсти.
Прибавете лимонената киселина или лимоновия сок. Това ще стабилизира цвета и ще предпази от захаросване.
Варете още 5 минути.
Прецедете горещия сироп от рози през марля или ситна цедка, като изстискате добре листенцата.
Налейте в предварително стерилизирани бутилки или буркани.
Затворете плътно и обърнете с капачките надолу за 5 минути. По желание може да направите допълнителна стерилизация.
Съхранявайте на хладно и тъмно място. След отваряне – в хладилник, до 2–3 седмици.
Използвайте розовия сироп с шафран самостоятелно или във вода с лимон и лед – за освежаваща лимонада.
Добавете капка просеко или шампанско – за романтичен коктейл.