Gotvach.bg»Рецепти»Напитки»Сиропи»Сироп от маслодайни рози с шафран

Сироп от маслодайни рози с шафран

Сироп от маслодайни рози с шафран
Снимка: Албена Атанасова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
10
"Използвайте розовия сироп с шафран самостоятелно или във вода с лимон и лед – за освежаваща лимонада. Добавете капка просеко или шампанско – за романтичен коктейл."

Необходими Продукти

  • рози - 100 г свежи листа
  • захар - 800 г
  • вода - 600 мл
  • лимонена киселина - 10 г
  • шафран - 0.3 г
  • розова вода - 1 ч.л. натурална
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Съберете свежи, непръскани маслодайни рози сорт Rosa damascena.

Отделете само листенцата, като изрязвате бялата част в основата – тя е горчива.

Изплакнете леко листенцата със студена вода и ги оставете да се отцедят.

В малка купичка сложете шафрана и го залейте с 2–3 с.л. гореща вода.

Оставете да се накисне поне 10 минути – така се извлича цветът и ароматът му.

В голяма тенджера изсипете водата и захарта. Загрейте на среден огън и разбъркайте, докато захарта се разтвори.

Когато сиропът заври, прибавете розовите листенца и шафрана заедно с течността.

Оставете да къкри 20–25 минути на слаб огън, без капак. Ароматът ще се усили, а течността леко ще се сгъсти.

Прибавете лимонената киселина или лимоновия сок. Това ще стабилизира цвета и ще предпази от захаросване.

Варете още 5 минути.

Прецедете горещия сироп от рози през марля или ситна цедка, като изстискате добре листенцата.

Налейте в предварително стерилизирани бутилки или буркани.

Затворете плътно и обърнете с капачките надолу за 5 минути. По желание може да направите допълнителна стерилизация.

Съхранявайте на хладно и тъмно място. След отваряне – в хладилник, до 2–3 седмици.

Използвайте розовия сироп с шафран самостоятелно или във вода с лимон и лед – за освежаваща лимонада.

Добавете капка просеко или шампанско – за романтичен коктейл.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: