Начин на приготвяне
Морковите се почистват и настъргват на едро ренде. След което в голяма купа се разбиват с миксер последователно: яйцата, захарта, солта, олиото, канелата, брашното и бакпулверът. Добавят се орехите и морковите и се разбърква до хомогенна смес с помощта на лъжица или шпатула (не с миксер).
Готовата смес се изсипва и разпределя равномерно в тава предварително застлана с хартия за печене. Пече се на слаба фурна (100-150 градуса) за около 50-60 мин. Преди да се извади от фурната, се проверява с клечка дали е изпечен добре блатът.
След като е готов блатът, се оставя да изстине напълно, обръща се върху подходящ съд и се отстранява хартията. С помощта на дълъг нож или конец блатът се разрязва на три равни блата. Блатът е изключително мек, така че трябва да се реже много внимателно.
След като сме нарязали /разделили блатовете/ си приготвяме крема. Смесват се заквасената сметана и захарта и се разбъркват за кратко и внимателно с помощта на лъжица или шпатула.
Пристъпваме към сглобяването на тортата. Върху основния блат разпределяме 1/3 част от крема, поръсваме със част от смлените орехи и след това по същия начин следващите два блата и крема завършваме с орехи.
Тортата се оставя да се охлади в хладилник за поне два часа.
Забележка!
Сместа е за тава с диаметър 28/30 см. Ако мислите, че няма да можете да се справите с разрязването на трите блата, разрежете само на два блата и разпределете крема на две части. Също така може и да се изпекат три отделни блата, като се раздели сместа за блатовете на три равни части.