Начин на приготвяне
Измийте и нарежете патладжаните на дълги филийки по дължина на патладжана. Посолете ги и ги оставете за около 30 минути да се отцедят от горчивината. След това ги изплакнете и подсушете добре на кухненска хартия.
Изпечете патладжаните на грил, в грил тиган или на фурна до златисто отвсякъде или до омекване. След като се изпекат, ги оставете да изстинат.
В тиган загрейте малко зехтин или олио. Задушете нарязания лук и чесън, след което добавете каймата и го запържете сместа до златисто. Добавете нарязаните домати, измития ориз, солта, пиперите, кимиона и магданоза. Оставете да се готви няколко минути и после оставете сместа леко да изстине.
Вземете една филийка патладжан, поставете около 1-2 супени лъжици от сместа с каймата и навийте на рулце. Можете да оформяте плънката като малки кюфтенца. Подреждайте рулцата в средно голяма тава за печене, плътно едно до друго. Можете да използвате и гювеч.
Налейте малко вода (може и с доматен сос или бульон), покрийте тавата с фолио и оставете да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути, след което махнете фолиото и запечете още 10 минути.
Готовите патладжанени сарми сервирайте топли или студени, с резен лимон и по желание с лъжица кисело мляко или гръцко дзадзики.
Тази турска сарма с патладжан е много ароматна, богата и се радва на голяма популярност. Да ви е вкусно!
Вижте също как да си направите патладжанени рулца със спанак или популярната турска имамбаялдъ.