Патладжан сарма

AdminAdmin
Администратор
37718554
Патладжан сарма1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
120 мин.
Порции
5
"Класическа турска рецепта за патладжанена сарма, която е много популярна в Турция и същевременно много вкусна."

Необходими Продукти

  • патладжани - 4 - 5 големи
  • кайма - 300 г (телешка или агнешка)
  • лук - 1 глава
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • ориз - 1/2 ч.ч.
  • домати - 2 домата
  • магданоз - 1 връзка
  • кориандър
  • сол
  • черен пипер
  • червен пипер
  • кимион
  • зехтин - или олио
  • лимон - за сервиране
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте и нарежете патладжаните на дълги филийки по дължина на патладжана. Посолете ги и ги оставете за около 30 минути да се отцедят от горчивината. След това ги изплакнете и подсушете добре на кухненска хартия.

Изпечете патладжаните на грил, в грил тиган или на фурна до златисто отвсякъде или до омекване. След като се изпекат, ги оставете да изстинат.

В тиган загрейте малко зехтин или олио. Задушете нарязания лук и чесън, след което добавете каймата и го запържете сместа до златисто. Добавете нарязаните домати, измития ориз, солта, пиперите, кимиона и магданоза. Оставете да се готви няколко минути и после оставете сместа леко да изстине.

Вземете една филийка патладжан, поставете около 1-2 супени лъжици от сместа с каймата и навийте на рулце. Можете да оформяте плънката като малки кюфтенца. Подреждайте рулцата в средно голяма тава за печене, плътно едно до друго. Можете да използвате и гювеч.

Налейте малко вода (може и с доматен сос или бульон), покрийте тавата с фолио и оставете да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути, след което махнете фолиото и запечете още 10 минути.

Готовите патладжанени сарми сервирайте топли или студени, с резен лимон и по желание с лъжица кисело мляко или гръцко дзадзики.

Тази турска сарма с патладжан е много ароматна, богата и се радва на голяма популярност. Да ви е вкусно!

Вижте също как да си направите патладжанени рулца със спанак или популярната турска имамбаялдъ.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: