Начин на приготвяне
Измийте касиса внимателно и го оставете да изсъхне.
Разтворете захарта в 250 мл вода, загрявайки на слаб огън, докато се разтвори напълно. Оставете да изстине.
В голяма стъклена бутилка или буркан сложете касиса. Добавете ванилията.
Изсипете ракията или водката върху касиса, добавете захарния сироп и лимоновия сок.
Затворете добре буркана и го оставете на тъмно и прохладно място поне 4-6 седмици, като го разклащате от време на време.
След периода на узряване прецедете ликьора от касис през цедка или марля. Можете да го оставите да отлежи още няколко дни преди консумация.
Готовият ликьор от касис е чудесен за пиене самостоятелно или като добавка към десерти!
Вижте също как да си направите ликьор от круши или домашна вишновка.