Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Яхнии»Лятна яхния с тученица

Лятна яхния с тученица

Elena TodorovaElena Todorova
Иноватор
1k2k5
Лятна яхния с тученица1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
3
"Лека, вкусна и здравословна - традиционната яхния с тученица е идеалното ястие за обяд или вечеря през жегите."

Необходими Продукти

  • тученица - 400 г
  • лук - 1 глава
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • домати - 1 голям или 2 по - малки
  • ориз - 1/3 ч.ч.
  • зехтин - 3 с.л. или олио
  • червен пипер - 1/2 ч.л.
  • сол
  • черен пипер - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измий добре листата и стеблата на тученицата и ги нарежете на едро.

В тенджера загрейте малко зехтин, добавете ситно нарязания лук и задушете до златисто.

Добавете нарязаните чесън и домати. Гответе 2 - 3 минути.

Сложете нарязаната тученица и разбъркайте. Добавете ориза.

Подправете яхнията със сол, черен пипер и червен пипер. Налейте 1 и 1/2 ч.ч. вода.

Покрийте ястието с капак и вари около 20-25 минути на слаб огън, докато оризът и зеленчуците омекнат. Ако желаете яхнията от тученица да е по-рядка, можете да добавите още малко вода. Яхнийката чудесно се комбинира с кисело мляко.

Вижте също как да си направите салата с тученица и вкусни банички с тученица.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Свърши ли киселеца, лапада, спанака та трябва и бурен да готвим ?
27.07.2025 10:37
1
1
Покажи всички подкоментари