Начин на приготвяне
Замесете гладко тесто от брашното, водата, щипка сол и 2 лъжици от олиото. От готовото тесто, което може да оставите да почине за 30 минути, разточете 4-5 кори.
Една от тях трябва да се по-дебела и по-голяма от другите. Оставете корите да позасъхнат съвсем леко.
Скълцайте зелето и го задушете до омекване, като овкусите със сол, малко черен- и по желание червен пипер.
Намазнете тава и сложете по-голямата кора, като я наберете, за да се събере в съда. Краищата ѝ трябва да висят малко извън стените. Полейте с олио, поръсете малко зеле и сложете следваща кора. Пак я намажете с олио и редете така докрай. Завършете с кора и завийте добре краищата на долната с горната кора.
Намажете добре баницата с мазнина отгоре и я сложете да се изпече до готовност. Изпечената баница със зеле поръсете с водичка и запарете с кърпа, за да омекне.