Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Гръцка баница със зеле и ориз

Гръцка баница със зеле и ориз

Marto_86Marto_86
Новак
281094
Гръцка баница със зеле и ориз1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
75 мин.
Порции
8
"Ето ви една страхотна идея за днешната вечеря - вкусна баничка със зеле и ориз"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 1 пакет
  • сирене - 200 г
  • яйца - 5 бр.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • газирана вода - 250 мл
  • зеле - 500 г прясно
  • ориз - 1 к.ч.
  • зелен лук - 1 връзка
  • олио
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За тази гръцка баница се правят два вида плънка, като при нареждането се редуват, т.е. на един ред едната, на следващия другата и така до края. Това е особеното.

Първата плънка за баница е от накълцано зеле, пресен лук и ориз в написаните пропорции. Зелето се насолява и се намачква с ръце, след което се запържват с връзката лук и ориза в 6-7 с.л. мазнина за 4-5 мин.

Втората плънка е стандартна, смесват се натрошено сирене, яйцата, кисело мляко и 3-4 с.л. олио в написаните пропорции.

Ето и как се подрежда баницата с ориз: В намаслена тава слагаме 1 кора или 2, ако са по-тънички корите. Разпределяме от едната плънка. Следва кора и втора плънка. Така редуваме до края.

Когато сте наредили зеленчуковата баница, я нарязвате внимателно с много остър нож, все едно оформяте няколко големи парчета, заливате с газираната вода и слагате да се пече в нагорещена фурна на 200 градуса. Гледаме да не прегори. Времето за печене на гръцката баница със зеле и ориз е 22-24 мин. според фурната.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Първо - ориза трябва да се свари почти до готовност, а не само д се запържи, защото иначе ще остане твърд.
Второ - ако се пече на 200 градуса за 20-24 минути със сигурност ще изгори отгоре , а отвътре ще остане неизпечена.
Старайте се повече като пускате рецепти, начинаещите ще си изхвърлят продуктите само.
08.01.2023 11:27
1