Начин на приготвяне
Филето от риба се натрива в тригя или го поръсвате с малко лимонов сок и го оставяте около час да стегне. Нарязвате лука, чесъна и моркова наситно и ги задушавате в половин супена лъжица олио за 3 минути (ако олиото ви се струва малко, капнете малко вода.
Нарежете филето на малки кубчета и го добавете в тенджерата. Сипете около 5 грама сол и запържете за около минута, като разбърквате внимателно, докато месото леко побелее. Овкусете с малко черен пипер и разбъркайте отново, преди да добавите около 1 - 1.2 литър вода.
Когато заври, добавете нарязани пресен девесил, стеблата на магданоза и тароса, а на лютата чушка премахнете дръжката и я пуснете цяла (ако решите да сложите фиде, добавете една шепа). Варете около 10 минути, след което добавете ситно нарязания домат.
Опитайте и ако ви се струва чорбата безсолна, добавете сол по ваш вкус. Намалете огъня и оставете да къкри още 10 - 15 минути. Накрая поръсете с остатъка от магданоза, ситно нарязан.
ВНИМАНИЕ! В никакъв случай не добавяйте картофи вместо фиде (ориз може)! Риба и картофи си подхождат по някаква необяснима причина само в България, но тази комбинация е противозаконна от кулинарна гледна точка.
Коментари