Начин на приготвяне
Сварете рибата в леко подсолена вода. Обезкостете я и прецедете бульона.
Накълцайте лука и целината и ги задушете в двата вида мазнина. След 3-4 минути добавете морковите и картофите, нарязани на кубчета, като морковите са по-малки от картофите, за да могат да се сварят едновременно. Посолете, сложете девесил и черен пипер, настъргания домат и налейте бульона от рибата плюс вода, така че течността да е около литър и половина.
Варете 30 минути под капак. Опитайте дали морковчетата са сварени и ако е нужно, удължете времето. Доливайте течност, ако е необходимо.
Сложете в чорбата обезкостената риба и дръпнете от огъня, за да спадне малко температурата. Ако бързате, може да налеете още студена вода и така да постигнете спад в температурата, за да не се пресече застройката.
За нея разбийте жълтъците с киселото мляко и сложете няколко черпака от чорбата с риба. Върнете в тенджерата и разбъркайте.
За допълнително подправяне на каварненската рибена чорба счукайте чесъна и смесете със черния и лютия пипер, още малко девесил и оцета.
Поднесете заедно с горещата рибена супа, за да слага всеки, колкото желае в своята купичка.
Добър апетит!