Gotvach.bg»Рецепти»Снакс»Гризини»Гризини с мак

Гризини с мак

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Гризини с мак
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
35 мин.
Порции
12
"Тези чудни макови гризини са един добър вариант за хапване с различни вина, разядки и салати"

Необходими Продукти

  • брашно - около 200 г бяло пшенично
  • брашно - 100 г царевично
  • мая - 15 г жива
  • прясно мляко - 200 мл
  • зехтин - 3 с.л. + за намазняване на ръцете
  • сол - 1 ч.л. равна
  • захар - 1 ч.л.
  • маково семе - 20 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята и захарта в леко затопленото прясно мляко. Оставете да шупне за 10 минути.

В купа смесете двата вида брашно, маковото семе и солта. Направете кладенче, в което сипете млякото с маята и зехтина.

Замесете гладко тесто. Ако ви е меко, поръсвайте брашно, а ако стане твърдо, сипете малко мляко и месете, докато спре да ви лепне.

Течността по-принцип е повече, защото царевичното брашно поема доста, но все пак зависи и от марката и вида, който използвате. Аз ползвам царевично брашно, при което преди смилане, царевицата е преминала лека термична обработка - това се отразява на вкуса, качествата и способността за поемане на течности.

От тестото оформете тънки фитили и ги подредете в две тави, покрити с хартия за печене. Намажете гризините с вода и оставете на топло за 30-40 минути.

Печете домашните солети в загрята на 190°C фурна за 12-15 минути или до лек златист загар.

Когато изстинат, гризините с мак са готови за хрупване.

Ползвайте ги за компания към различни мезета, разядки, салати и дипове.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: