Начин на приготвяне
Разтворете маята и захарта в леко затопленото прясно мляко. Оставете да шупне за 10 минути.
В купа смесете двата вида брашно, маковото семе и солта. Направете кладенче, в което сипете млякото с маята и зехтина.
Замесете гладко тесто. Ако ви е меко, поръсвайте брашно, а ако стане твърдо, сипете малко мляко и месете, докато спре да ви лепне.
Течността по-принцип е повече, защото царевичното брашно поема доста, но все пак зависи и от марката и вида, който използвате. Аз ползвам царевично брашно, при което преди смилане, царевицата е преминала лека термична обработка - това се отразява на вкуса, качествата и способността за поемане на течности.
От тестото оформете тънки фитили и ги подредете в две тави, покрити с хартия за печене. Намажете гризините с вода и оставете на топло за 30-40 минути.
Печете домашните солети в загрята на 190°C фурна за 12-15 минути или до лек златист загар.
Когато изстинат, гризините с мак са готови за хрупване.
Ползвайте ги за компания към различни мезета, разядки, салати и дипове.
Добър апетит!