Кифлички с мак

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Кифлички с мак
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
24
"Бухнали от кеф са тези кифлички с мак - хапвайте, докато са топли"

Необходими Продукти

  • брашно - 600 г + за поръсване на плота
  • мая - 30 г Жива
  • яйца - 2 бр. + 1 жълтък за намазване
  • маково семе - 4 с.л. + за поръсване
  • прясно мляко - 250 мл.
  • захар - 90 г
  • краве масло - 75 г
  • сол - 1 щипка
  • сладко - 3 - 4 вида по избор, за плънка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете до 37 градуса прясното мляко и в него разтворете маята и лъжичка от захарта. Оставете да шупне за 10-15 минути.

Пресейте брашното и в средата направете кладенче, в което сложете маслото - меко, леко разбитите яйца със захарта и щипка сол, маковото семе и шупналата мая.

Замесете тестото с миксер с подходящи приставки или кухненски робот, за да не ви лепне. Ако месите на ръка, може би ще се наложи да добавяте още брашно, но се старайте да не прекалите и да направите тестото твърдо.

Оставете го да почине 15-20 минути върху плота, покрито с влажна чиста кърпа, така няма да изсъхне и хване коричка.

Разделете на две равни части и всяка разточете на кръгла кора. Разрежете на 12 триъгълника (от двете кори-24, за 24 кифлички.

В широката част на всеки триъгълник слагайте различни видове сладко - аз използвах портокалово, смокиново, от рози и от боровинки.

Завивайте кифличките и подреждайте в две тави, покрити с хартия за печене.

Оставете оформените макови кифлички да втасат за 1 час в топло помещение. За да не изсъхват отново, може да ги покриете с навлажнена чиста кърпа или стреч фолио, но да не залепва за тестото.

Намажете бухналите кифлички с разбит жълтък и поръсете с още маково семе.

Печете кифличките с мак на 180 градуса в предварително загрята фурна за 25-30 минути.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: