Коливо с мак

Нина НордНина Норд
Джедай
3062602k
Коливо с мак1 / 2
24/04/2014
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
65 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • ечемик - 2 ч.ч. ечемичени ядки
  • вода - 3 л
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • мед - 3 с.л.
  • ягодово сладко - 2 с.л.
  • мак - 1 ч.ч. семена (непълна)
  • орехи - за украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ечемичените ядки се измиват, сваряват се на умерен огън, като постоянно се маха пяната. Когато ядките започнат да отделят слузесто вещество, водата се отцежда, а ядките се слагат в друг съд. Добавя се млякото и се вари до омекването на ядките и до сгъстяване, като постоянно се разбърква.

Макът се залива с вряла вода, оставя се за 5 минути. Водата се излива, макът се измива със студена вода и отново се залива с вряла вода. Отцежда се щом на повърхността на водата се появят капчици мазнина.

Макът се счуква в хаванче, като се добавя по половин чаена лъжичка вряла вода към всяка супена лъжица мак. Така приготвеният мак се смесва с ечемичените ядки, добавя се медът и всичко се загрява на слаб огън за 5 минути, като непрекъснато се бърка. Сваля се от огъня и се добавя сладкото.

Поднася се с украса от орехи или лешници.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: