Начин на приготвяне
Сварете картофа, обелете го и го пюрирайте. Смесете пресятото брашно със солта, пюрето от картофа, добавете маята, захарта и долейте млякото и олиото. Объркайте добре, докато се получи тестото. Прехвърлете в намазнена купа да втаса до удвояване на обема.
Втасалото тесто разделете на 4 еднакви части, оформете ги на овални питки и ги сложете върху набрашнена повърхност да втасат отново за около 20 минути, като ги покриете.
Загрейте олио за пърженето в дълбок тиган. Оформете питки около 20 см диаметър и ги изпържете от двете страни до приятен златист цвят. Извадете ги върху кухненска хартия, за да се отцедят от излишната мазнина.
Още топли ги поръсете със сол, счукан чесън, нарязан ситно и запържен бекон или друг колбас и настърган кашкавал.