Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Огретен»Гратин от праз с картофи

Гратин от праз с картофи

MarianeMariane
Джедай
5611k
Гратин от праз с картофи1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
40 мин.
Порции
4
"Гостите много ще се зарадват на вкусен гратин, а и се приготвя толкова лесно"

Необходими Продукти

  • картофи - 5 бр.
  • праз - 3 стръка
  • прясно мляко - 400 - 500 мл
  • масло - 70 г
  • брашно - 2 равни с.л.
  • индийско орехче - 1 щипка
  • черен пипер
  • сол
  • пармезан - 50 - 60 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете праза много внимателно. Нарежете бялата и светлозелената част на парчета с дължина 5 см. Картофите обелете и нарежете на филийки с дебелина около половин сантиметър. Сварете зеленчуците в подсолена вода за около 15 минути.

Междувременно загрейте маслото и запържете за кратко брашното. При непрекъснато бъркане долейте млякото, овкусете с индийско орехче, черен пипер и сол. Варете соса, докато получи консистенцията на кремсупа.

Прехвърлете отцедените зеленчуци в подходящ съд. Залейте ги с млечния сос, покрийте с настърган пармезан и печете в предварително загрята на 190 градуса фурна около 20 минути. Поднесете веднага.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: