Gotvach.bg»Рецепти»Палачинки»Естонски палачинки с лимонова извара

Естонски палачинки с лимонова извара

Марина НордМарина Норд
Готвач
3k3k27
Естонски палачинки с лимонова извара2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • за палачинките
  • нишесте - 130 г
  • брашно - 100 г
  • прясно мляко - 600 мл
  • яйца - 3 бр.
  • масло - 3 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 щипка
  • олио - 30 мл
  • за плънката
  • извара - 500 г
  • лимони - 1 бр.
  • кафява захар - 1/2 ч.ч.
  • ванилия - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Белтъците се отделят от жълтъците. Жълтъците се разбиват със солта. Брашното се смесва със захарта и нишестето, добавят се жълтъците и се разбърква. Белтъците се разбиват на сняг. Прясното мляко се затопля леко. Маслото се разтопява и се смесва с млякото.

Постепенно при непрекъснато бъркане млякото се добавя към сместа с брашното. Добавят се белтъците и сместа внимателно се разбърква. Похлупва се с капак и се оставя за 30 минути на топло.

Приготвя се плънка, като лимонът се разрязва на две. От едната половина се изцежда сокът, кората се настъргва на ситно. Другата половина се разрязва на четири и се отстраняват семките. Четвъртинките се разрязват на много тънки резени.

В съд се загряват 100 милилитра вода, добавя се захарта и лимоновият сок. Щом захарта се разтвори, се пускат лимоновите резени и се варят 10 минути на среден огън при непрекъснато бъркане.

Сваля се от котлона, добавя се ванилията и лимоновата кора и сместа се охлажда. Сиропът се смесва с изварата.

В тиган, намазан с олио, се пържат палачинките. Тестото изглежда течно, но палачинките няма да се късат. Всяка палачинка се маже с плънка, навива се и се сервира.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: