Начин на приготвяне
Фурна - 180 градуса
Плоска тава с хартия за печене.
В малка купа се разбърква маята, захарта и малко прясно мляко и се оставя да се активира за 10 мин. Добавя се жълтъкът и разтопеното масло със стайна температура. Разбърква се.
В купата на миксера се изсипва брашното, солта, добавя се течната смес, останалото прясно мляко и се измесва тесто, докато се отдели от стените на купата на миксера.
Тестото се поставя в леко намаслена купа, покрива се с фолио и се оставя да втаса за около 1 час.
В купа се разбърква мекото масло, кафявата захар, канелата, счуканите бадеми.
На набрашнена повърхност с помощта на точилка се оформя тестото на правоъгълник. С лъжица се поставя плънката, като на 1 см от края на тестото се оставя без плънка.
Оформя се на стегнато руло и с остър нож се разрязва през средата на фитила, като в горната му част около 3 см не се разрязва.
Усукват се фитилите и се заплитат, като се внимава разрезите да са от горната страна. Оформя се на венец и се прехвърля в плоската тава за печене. Намазва се с белтък и се поръсва със светло-кафява захар.
Козунакът се пече на 180 градуса за около 30 мин.
Естонският канелен хляб е готов.
Коментари