Начин на приготвяне
Накиснете боба със студена вода от предната вечер. На другия ден отцедете, залейте с вода, добавете ситно нарязана глава лук, олио и малко червен пипер. Варете до готовност, отцедете и запазете бульона.
Нарежете другата глава лук на ситно и я запържете до омекване в загрятата мас. Добавете брашното, останалия червен пипер и доматеното пюре, което сте размили в малко вода.
Разредете запръжката с отварата от фасула, кипнете и варете около 10 минути.
Залейте с нея сварения фасул, посолете и прехвърлете в дълбока тавичка.
Наредете отгоре тънки резени бекон и целите люти чушлета. Запечете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути.
Коментари
2 глави лук са прекалено много за толкова малко количество.
Препоръчително е бекона да се запъжи за кратко и тогава в мазнината да се направи запръжката. По-добър вкус а и няма да се появи страничният ефект от коаголирането на белтъка в месото (пянята която излиза от месото когата се загрее. Няма да е грешка ако се наръси с малко ситно нарязан джоджан и ситно нарязан чесън - по възможноат зелен (пресен).
Генерално с малки поправки рецептата е добра и е препоръчутелна за хора които обичат рустикалната кухня.