Домашно кисело мляко

EfrosiaEfrosia
Джедай
9966k11
Домашно кисело мляко8 / 14
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
45 мин.
Порции
4
"За да не се чудите какво точно ядете, направете си сами домашно кисело мляко!"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 3.2 л за 4 буркана
  • кисело мляко - по 1 - 2 с.л. на буркан, пълномаслено, истинско мляко
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сварете прясното мляко и го охладете до 41-43 градуса. На един буркан от 800 мл се слага 1 равна ч.л. подкваса от гъсто и хубаво кисело мляко. Повечето кисели млека, които се продават по магазините, са негодни за тази цел.

Ако подквасата е от купено от магазина мляко, сложете 1 с.л.

Бурканите се затварят с капачките и се увиват хубаво в нещо вълнено или ватена грейка. Важното е млякото да е на много топло.

Така престоява няколко часа, след което се премества в хладилника.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
511
45
32
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Вече 15 години подквасвам мляко закупено от супермаркет в Испания.Обикновенно подквасвам 3 литра.Сварявам го докато се надигне каймака,охлаждам го така,че кутрето ми да издържа на горещината 8-9 секунди.Е една 200 грамова чаша разбивам закваската и я изливам в тенджерата със топлото мляко.Разбърквам добре с решетъчна лъжица и разливам в бурканите.Завивам с едно тънко одеалце лятото за 4 часа,а зимата за 5 часа.Слагам в хладилника и на другия ден е готово за консумация.
15.10.2023 11:04
2
2
Vladimir Hristov
Vladimir Hristov
Недко, ако го вземеш веднага след доене и го заквасиш е много яко, но с варенето (по право загряване до 82 градуса) е много по безопасно имайки предвид болестите които може да се предадат от животното.
Иначе, кво точно значи "няколко часа" за заквасването?
27.10.2013 00:43
3
1
недко
недко
Наистина млясото се кваси на 38 градуса или като го издоищ от овцата или козата веднага го заквашваш аз така го правя на село нали и после го завиваш да си стои а брат ми го вари че му взема душата от варене и тогава го чака да се охлади та го заквасва вече го гоня да си го праи там в града не при мен тука корава му е главата
02.03.2013 17:36
1
1
dengogo
dengogo
Млякото се кваси на 38-градуса за 150 минути (2,5 часа), но само ако е от крава(и прясното и киселото).
30.07.2011 15:38
1
2