Вече 15 години подквасвам мляко закупено от супермаркет в Испания.Обикновенно подквасвам 3 литра.Сварявам го докато се надигне каймака,охлаждам го така,че кутрето ми да издържа на горещината 8-9 секунди.Е една 200 грамова чаша разбивам закваската и я изливам в тенджерата със топлото мляко.Разбърквам добре с решетъчна лъжица и разливам в бурканите.Завивам с едно тънко одеалце лятото за 4 часа,а зимата за 5 часа.Слагам в хладилника и на другия ден е готово за консумация.
15.10.2023 11:04
2
2
Vladimir Hristov
Недко, ако го вземеш веднага след доене и го заквасиш е много яко, но с варенето (по право загряване до 82 градуса) е много по безопасно имайки предвид болестите които може да се предадат от животното.
Иначе, кво точно значи "няколко часа" за заквасването?
27.10.2013 00:43
3
1
недко
Наистина млясото се кваси на 38 градуса или като го издоищ от овцата или козата веднага го заквашваш аз така го правя на село нали и после го завиваш да си стои а брат ми го вари че му взема душата от варене и тогава го чака да се охлади та го заквасва вече го гоня да си го праи там в града не при мен тука корава му е главата
02.03.2013 17:36
1
1
dengogo
Млякото се кваси на 38-градуса за 150 минути (2,5 часа), но само ако е от крава(и прясното и киселото).
Иначе, кво точно значи "няколко часа" за заквасването?