Начин на приготвяне
Обелете ябълките, нарежете ги на големи парчета и ги сложете в дълбока купа. Добавете портокаловия сок, настъргана кора от портокал, стафидите, канелата и 2 с.л. кафява захар.
Намажете широка тава с около 20 г масло и загрейте на фурната. Добавете плодовата смес и печете около 10-15 минути, докато ябълките поомекнат.
Междувременно нарежете останалото масло на кубчета. Смесете го с пресятото с щипка сол масло и стрийте сместа на трохи. Добавете овесените ядки и орехи. Прехвърлете ябълките в керамична форма за печене.
Отгоре покрийте с овесените трохи и изпечете в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 30 минути. Поднесете сладкиша с топка сладолед по избор.