Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Кексчета със сушени кайсии

Кексчета със сушени кайсии

EfrosiaEfrosia
Джедай
9966k11
Кексчета със сушени кайсии1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
70 мин.
Порции
12-14 бр.

Необходими Продукти

  • кайсии - 1 - 1 и 1/2 сушени
  • портокали - 2 - 3 броя за пресен портокалов сок + кората на 1 портокал
  • захар - 1/2 ч.ч.
  • брашно - 2 ч.ч. типово, може и бяло
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • бакпулвер - 2 ч.л.
  • яйца - 2 броя
  • масло - 125 г меко
  • шоколад - 100 г натурален, за украсата
  • масло - 30 г
  • кайсии - 12 - 14 сушени за украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете на съвсем дребно кайсиите и ги накиснете за 2-3 часа в портокаловия сок - трябва да попият изцяло.

Разбийте размекнатото масло и захарта до пухкава консистенция и прибавете яйцата едно по едно. Разбийте много добре и добавете киселото мляко, настърганата кора от портокал и нарязаните кайсии. Сега бъркането продължава с лъжица или шпатула, докато цялата смес се хомогенизира.

В отделна купа се пресяват брашното и бакпулвера и постепенно се добавят към останалите съставки. Бърка се с лъжицата до пълното поемане на брашното.

Разпределете сместа във формите за кексчета, като всяка трябва да е застлана с хартия за печене. В 1-2 от формичките се налива само вода, защото изпаряването й при печенето ще спомогне кексчетата да станат по-пухкави и меки.

Кексчетата се в предварително загрята фурна, на 200 градуса, която се намалява на 180 при поставянето на мъфините в нея. Пекат се около 40-45 минути до златист цвят. Проверяват се по стандартния начин с клечка за зъби. Оставете кексчетата да поизстинат и отстранете формичките.

Разтопете шоколада и маслото на водна баня или в микровълнова. Оставете сместа леко да се охлади и потопете в нея всяко кексче. Отгоре украсете със сушени кайсии.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка: