Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други десерти»Литовски десерт с праскови и бяло вино

Литовски десерт с праскови и бяло вино

Марина НордМарина Норд
Готвач
3k3k27
Литовски десерт с праскови и бяло вино1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
50 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • извара - 400 г нискомаслена
  • праскови - 3 бр.
  • вино - 120 мл
  • лимони - 1 бр.
  • мед - 2 с.л.
  • яйца - 2 бр.
  • захар - 50 г
  • грис - 3 с.л.
  • стафиди - 50 г
  • бадеми - 100 г смлени
  • пудра захар - 30 г
  • масло - 25 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Прасковите се заливат с вряла вода, колкото да ги покрие. Задушават се 2 минути, обелват се, разрязват се на половинки и костилките се отстраняват.

Лимонът се изстисква и сокът се смесва с бялото вино, меда и се задушава 3 минути на силен огън под капак. Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци. Жълтъците се смесват със захарта до кремообразно състояние.

Изварата се смесва с водата от задушването на прасковите, гриса, стафидите и се добавя към жълтъците. Белтъците се разбиват на сняг и се добавят в сместа.

Тази смес се разпределя върху половинките праскови. Поръсват се със смес от пудра захар, масло и бадеми.- Пекат се 18 минути на 180 градуса. Сервират се топли.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: