Начин на приготвяне
Прасковите се заливат с вряла вода, колкото да ги покрие. Задушават се 2 минути, обелват се, разрязват се на половинки и костилките се отстраняват.
Лимонът се изстисква и сокът се смесва с бялото вино, меда и се задушава 3 минути на силен огън под капак. Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци. Жълтъците се смесват със захарта до кремообразно състояние.
Изварата се смесва с водата от задушването на прасковите, гриса, стафидите и се добавя към жълтъците. Белтъците се разбиват на сняг и се добавят в сместа.
Тази смес се разпределя върху половинките праскови. Поръсват се със смес от пудра захар, масло и бадеми.- Пекат се 18 минути на 180 градуса. Сервират се топли.