Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Пилешко месо»Печено пиле»Крехко пиле с бяло вино и праскови

Крехко пиле с бяло вино и праскови

Крехко пиле с бяло вино и праскови
Снимка: Марияна Петрова Иванова
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
195 мин.
Порции
4
"Експлозия от вкусове в чиния с това крехко пиле с бяло вино и праскови"

Необходими Продукти

  • пиле - 1/2 бр.
  • лук - 2 бр.
  • моркови - 2 бр.
  • праскови - 2 бр.
  • сини сливи - 4 - 5 бр.
  • бяло вино - 80 мл
  • вода - 100 мл
  • сол
  • краве масло - бучка
  • розмарин
  • мащерка
  • пилешки бульон - 1 бр.
  • портокали - 1 бр. кората
  • за соса
  • ром - 40 мл
  • балсамов оцет - 2 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • царевично нишесте - 1 ч.л. ( пожелание за сгъстяване)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте пилето и го посолете. Обелете лука и морковите. Нарежете ги на колелца. Поставете ги на дъното на гювеча. Сложете пилето отгоре. Обелете прасковите.

Нарежете ги на парчета. Сложете ги и тях заедно със сините сливи. Поръсете с подправките и натрошете бульона. Налейте виното и водата при пилето в гювеч.

Нарежете краве масло отгоре и настържете портокаловата кора. Затворете с капака и поставете в студена фурна на 250 градуса. След 15- 20 минути намалете на 160 градуса. Печете 3 часа.

Извадете готовото печено пиле и го прехвърлете в голяма чиния.

Плодовете и соса излейте в дълбока тенджера и пасирайте с пасатор.

В касерола разтопете захарта на карамел. Добавете оцета и рома. Изчакайте да се разтопи карамелът и прехвърлете в соса. Ако има нужда, сгъстете с царевичното нишесте (при мен нямаше). Върнете на котлона и изчакайте да заври. Сервирайте пилето със соса, докато е топло.

Сочно и крехко пиле с бяло вино и праскови!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: