Начин на приготвяне
Измийте пилето и го посолете. Обелете лука и морковите. Нарежете ги на колелца. Поставете ги на дъното на гювеча. Сложете пилето отгоре. Обелете прасковите.
Нарежете ги на парчета. Сложете ги и тях заедно със сините сливи. Поръсете с подправките и натрошете бульона. Налейте виното и водата при пилето в гювеч.
Нарежете краве масло отгоре и настържете портокаловата кора. Затворете с капака и поставете в студена фурна на 250 градуса. След 15- 20 минути намалете на 160 градуса. Печете 3 часа.
Извадете готовото печено пиле и го прехвърлете в голяма чиния.
Плодовете и соса излейте в дълбока тенджера и пасирайте с пасатор.
В касерола разтопете захарта на карамел. Добавете оцета и рома. Изчакайте да се разтопи карамелът и прехвърлете в соса. Ако има нужда, сгъстете с царевичното нишесте (при мен нямаше). Върнете на котлона и изчакайте да заври. Сервирайте пилето със соса, докато е топло.
Сочно и крехко пиле с бяло вино и праскови!