Начин на приготвяне
Почистете картофите и ги сварете заедно с кожата в подсолена вода. Отцедете ги и ги обелете веднага. Пюрирайте ги с преса, направете в средата на пюрето кладенче и сложете вътре предварително разбитото яйце.
Разбъркайте и постепенно добавете половината брашно, както и 1 с.л. сол. Постепенно добавете и останалото брашно, докато сместа престане да се лепи на ръцете ви.
С набрашнени ръце направете тънко руло, което нарежете на парченца с дължина около 2.5 см.
Притиснете от едната страна ньокитата с вилица, за да им придадете релефна форма и ги подредете върху хартия за печене. Охладете за около 30 минути в хладилник.
Пуснете парченцата във вряла подсолена вода и когато изплуват на повърхността, ги оставете да се варят още 30 секунди, след това ги извадете и подсушете. Сервирайте ги топли със сос по избор.
Коментари