Начин на приготвяне
Изсипете брашното от елда в купа и го залейте с половин литър сгорещена вода. Разбъркайте субстанцията и я оставете така настрани. Междувременно можете да разтворите маята в останалата вода и малко брашно.
След като шупне, прибавете субстанцията към бялото брашно и солта. Сипете и кашата с брашното от елда. Омесете тесто и го оставете да втаса четиридесет минути. След това оформете хлебче и го оставете да втаса пак.
Загрейте фурната до 250 градуса и пъхнете в нея хляба, на който трябва да се направили няколко разреза отгоре. Печете тестеното изделие така десет-петнадесет минути, след което намалете леко градусите на фурната. След около половин час можете да извадите хляба и да го покриете с кърпа. Щом се охлади, той е готов за консумация.