Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пълнозърнест Хляб»Безглутенов хляб с елда, просо и ориз

Безглутенов хляб с елда, просо и ориз

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Безглутенов хляб с елда, просо и ориз
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 7
15/02/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
50 мин.
Порции
10
"Чудесен безглутенов хляб, който може да предложите на вашето семейство"

Необходими Продукти

  • елда - 200 г
  • просо - 100 г
  • ориз - 200 г кръглозърнест сорт
  • вода - 420 мл
  • хуск - 30 г Псилиум
  • мая - 25 г, жива
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 и 1/2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Този безглутенов хляб е вкусен и полезен, но не очаквайте от него да бухне и бъде пухкав. Подходящ е за здравословна закуска, поръсен със зехтин или за сандвич с риба например.

Елдата му придава доста специфичен вкус, а оризът прави коричката му хрупкава, а вътрешността леко влажна. Използваме кръглозърнест сорт ориз, не защото ни интересува формата на зърното - то така или иначе ще бъде смляно, а защото тези сортове кръгъл ориз имат своите специфични качества за поемане на течностите и съдържание на повече нишесте.

На първо място имаме нужда от добър уред, в който да смелим на фино брашно зърната от елда, ориз и просо.

Маята натрошаваме директно при безглутеновото брашно. Сипваме водата, сол и захар и хуск (псилиум) - това са фибри, които ще придадат плътност на тестото и са много подходящи за безглутенови хлябове.

Замесваме тестото в кухненски робот, като го програмиране на 4 минути интензивно месене. Аз използвам Термомикс за целта- в него едновременно смилам зърната, добавям течността и всичко останало и програмирам на функция месене.

Готовото тесто оформяме на продълговато хлебче, поръсваме го с част от безглутеновото брашно (заделям си една лъжичка от това, което съм смелила).

Правим няколко разреза и поставяме в тавичка, покрита с хартия за печене.

Прибираме във фурната и оставяме за 8 часа, през което време трябва да увеличи обема си.

Печем в загрята на 180 градуса фурна до златиста коричка около 40 минути и после оставяме да изстине върху решетка.

С това рецептата за този специфичен безглутенов хляб с елда, просо и ориз е изпълнена.

Източник: Cookidoo

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: