Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Френски лимонов пай с целувчен топинг

Френски лимонов пай с целувчен топинг

IlariaIlaria
Мастър Шеф
2k3k31
Френски лимонов пай с целувчен топинг2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
8
"Вкусен лимонов пай с целувчен топинг - истинска наслада за сетивата!"

Необходими Продукти

  • брашно - 250 г
  • масло - 150 г
  • пудра захар - 4 с.л.
  • яйца - 4 бр.
  • сметана - 2 с.л.
  • лимони - 1 бр.
  • нишесте - 2 с.л.
  • вода - 200 мл
  • захар - 230 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява, добавят се 125 грама от маслото, 150 грама от захарта, 1 яйце, сметаната и се замесва тесто. Слага се в тавичка, намазана с мазнина и поръсена с брашно, като се оформят стенички с височина около 4 сантиметра. Тестото се надупчва на няколко места с вилица и се оставя за 20 минути във фризера.

Водата се смесва с остатъка от маслото, останалата захар и се слага да се загрява на котлона. Лимонът се изцежда, сокът се добавя във водата. След като сместа кипне, се добавя нишестето, предварително размито в малко вода. Сместа се вари 3 минути при непрекъснато бъркане.

Останалите 3 яйца се разделят на жълтъци и белтъци. Жълтъците се добавят по един в горещия крем при непрекъснато бъркане, за да не се пресекат. Кремът се охлажда.

Тестото се вади от фризера, отгоре се слагат зърна боб и тестото се пече 20 минути на 200 градуса. Бобените зърна се махат и тестото се пече още 25 минути.

Охладените белтъци се разбиват на сняг. Добавя се по малко пудрата захар. Върху изпеченото тесто се слага лимоновият крем и отгоре се покрива с разбитите белтъци. Пече се 15 минути на 180 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: