Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Кремове»Мусове»Френски мус с шоколад и сливи

Френски мус с шоколад и сливи

IlariaIlaria
Мастър Шеф
2k3k31
Френски мус с шоколад и сливи1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
50 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • сини сливи - 500 г
  • шоколад - 400 г
  • масло - 50 г
  • сметана - 100 мл течна
  • червено вино - 1/2 ч.ч.
  • мед - 4 с.л.
  • кафява захар - 1 с.л.
  • сол - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сливите се разрязват на половинки, костилките се отстраняват. Шест сливи се оставят настрана. Останалите сливи се слагат в тенджера, добавя се солта и захарта, добавя се виното и сместа се кипва. Вари се 5 минути, за да омекнат плодовете.

Ципата на сливите се отстранява и плодовете се пасират. Сметаната се загрява на бавен огън, добавя се натрошеният шоколад и сместа се загрява при непрекъснато бъркане, докато шоколадът не се разтопи напълно.

Сваля се от котлона, добавя се нарязаното на парченца масло и веднага след това се добавя сливовото пюре. Разбърква се добре и се разпределя в купички или чаши. Охлажда се до стайна температура и се оставя за 30 минути в хладилника. Сливите, които са останали, се набождат на няколко места с клечка за зъби.

Медът, кафявата захар и 2 супени лъжици вода се кипват, добавят се сливите и се варят 5 минути на бавен огън. Свалят се от котлона и се оставят напълно да се охладят в медената вода. Нарязват се на парченца и когато мусът се сервира, върху всяка порция се слага от медените резенчета сливи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: