Начин на приготвяне
Сливите се разрязват на половинки, костилките се отстраняват. Шест сливи се оставят настрана. Останалите сливи се слагат в тенджера, добавя се солта и захарта, добавя се виното и сместа се кипва. Вари се 5 минути, за да омекнат плодовете.
Ципата на сливите се отстранява и плодовете се пасират. Сметаната се загрява на бавен огън, добавя се натрошеният шоколад и сместа се загрява при непрекъснато бъркане, докато шоколадът не се разтопи напълно.
Сваля се от котлона, добавя се нарязаното на парченца масло и веднага след това се добавя сливовото пюре. Разбърква се добре и се разпределя в купички или чаши. Охлажда се до стайна температура и се оставя за 30 минути в хладилника. Сливите, които са останали, се набождат на няколко места с клечка за зъби.
Медът, кафявата захар и 2 супени лъжици вода се кипват, добавят се сливите и се варят 5 минути на бавен огън. Свалят се от котлона и се оставят напълно да се охладят в медената вода. Нарязват се на парченца и когато мусът се сервира, върху всяка порция се слага от медените резенчета сливи.