Начин на приготвяне
Маята се разтваря в затопленото прясно мляко, заедно с 2 щипки захар и солта. Брашното се пресява и в него се прави кладенче. Постепенно на тънки струи се изсипват разбитите яйца, сместа с маята, маслото и ванилиите.
От всички се замесва тесто и се оставя 1 час, за да бухне. После се размесва още веднъж и се разкъсва на малки топчета, големи колкото малка ябълка. Всяко топче се разточва на правоъгълник.
Поръсва се с мед и свинска мас и се завива като розичка. Всички топчета се нареждат плътно в набрашнена и намазнена тава. Поръсват се с още мас и се намазват с разбити яйца.
Тавата с погачата се слага в загрята на 180 градуса фурна и тестеното изделие се пече до готовност. След това се вади от фурната и веднага се наръсва обилно със захар.
Коментари