Начин на приготвяне
Започнете с декоративното тесто от предния ден преди приготвянето на погачата. Замесете тесто от всички съставки за него, завийте в стреч фолио и поставете в хладилник за 24 часа. След това оформете розите и листенцата отново поставете незавити в хладилник да засъхнат за 12 часа. Розите мажете да оставите традиционно бели, но можете (както в случая) да оцветите с сладкарски бои, според сватбената украса на младоженците.
За погачата пресейте брашното в голям съд, добавете солта и маята и разбъркайте. Направете си кладенче, за да поставите разбитите с вилица яйца, меда и топлата вода, разбъркайте. Прибавете мекото масло и замесете меко тесто. Поставете тестото в намазана купа с олио и завийте със стреч фолио, оставете на топло място да удвои обема си.
Премесете втасалото тесто и отделете 300 г от него. Направете фитил от него, дълъг колкото обиколката на стените на тавата 24 см диаметър, намазана с масло.
Поставете т.нар. обръч около вътрешната страна на стените на тавата в кръг. Нарежете с помощта на ножица фитила на няколко места през равни интервали, това ще е обръчът на погачата.
От останалото тесто оформете топка и поставете в средата на обръча (тавата). Подредете предварително приготвените рози върху средата на погачата (топката) и долу в разрезите на обръча.
Оформената погача, намажете внимателно с разбития жълтък, без да мажете декоративните елементи. Оставете на топло за 1 час да втаса и печете в предварително нагрята на 180 градуса фурна под ваше наблюдение за около 30 минути.
Изпечената погача след 10 минутен престой завита с чиста кърпа извадете от тавата и поставете върху решетка за около час да се охлади. Поставете погачата в подходящ поднос.