Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Гювеч»Постно зеле в гювеч на фурна

Постно зеле в гювеч на фурна

Севда АндрееваСевда Андреева
Джедай
1k4k957
Постно зеле в гювеч на фурна
Снимка: Севда Андреева
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Леко, лесно и вкусно. Само така бихме описали този постен гювеч от старите ни тефтери."

Необходими Продукти

  • зеле - 1 глава
  • моркови - 2 бр.
  • лук - 1 глава
  • чесън - 3 - 4 скилидки
  • доматена салца - 1 с.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • домати - 150 г пресни или от консерва
  • сол - 1 равна с.л.
  • черен пипер - на вкус
  • лимонтузу - 1 ч.л.
  • олио - 100 мл.
  • дафинов лист - 1 бр.
  • бахар - 3 - 4 зърна
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Зелето се нарязва на тънки ленти, посолява се и се намачква.

В дълбока тенджера се запържват лукът, чесънът и нарязаните на кубчета моркови, добавя се осоленото и намачкано зеле и се бърка около 10 минути, докато омекне.

Добавят се червеният пипер, размитата в малко вода доматена салца, дафиновият лист, бахарът и лимонтузуто.

Овкусява се с черен пипер и сол и се прехвърля в гювеч. Отгоре се посипва с нарязаните на ситно домати.

Поставя се в студена фурна и се пече до готовност за 40 минути на 200 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
55
42
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Ivo
Ivo
Става и в йенски съд.
27.07.2016 14:15
ник най
ник най
Най-после една рецепта която да не си я изкривила - браво, натурално семпло и вкусно. Браво 5 точки.

Обаче пак нещо малко си преиграла със салцата и доматите, пресни или от консерва - дублираш безсмислени нещата.
08.02.2016 22:48
2
Ани
Ани
Много вкусна и лека рецепта, браво на Севда!
04.11.2015 12:18
3