Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Гювеч»Прясно постно зеле в гювеч

Прясно постно зеле в гювеч

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k24
Прясно постно зеле в гювеч
Снимка: Мария Симова
1 / 3
18/02/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
110 мин.
Порции
8
"Опитайте за видите, че вкусно зеле в гювеч може да приготвите и без мръвка"

Необходими Продукти

  • зеле - 3 кг зелка прясно
  • олио - 100 мл
  • домати - 1 бурк. стерилизирани
  • чесън - 3 - 4 скилидки
  • червен пипер - 1 с.л.
  • черен пипер - на вкус
  • копър - 1 ч.л. сух
  • люти чушки - 2 бр. сухи
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете зелката на ивици, посолете на вкус и леко намачкайте.

Прехвърлете зелето в гювеч и добавете олиото, доматите, накълцаните скилидки чесън, червения и черния пипер на вкус и лютите чушлета.

Затворете капака на гювеча и го поставете в студената фурна, включете на 240°C и печете, докато зелето се слегне. Намалете градусите на 200 и разбъркайте ястието, затворете капака и печете за още около час.

Премахнете капака и запичате до изпаряване на сока му. Това печено зеле става много лесно и ароматно!

Никаква вода не се добавя към постно зеле в гювеч, вари се в собствен сос!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Елена
Елена
Зелето стана много вкусно, рецептата е много добра.
23.10.2022 19:50
1
Потребител#178366
Потребител#178366
Спазих дословно рецептата и много вкусно ястие се получи. Зелето запази аромата си, остана леко хрупкаво и добре сготвено. Благодаря за рецептата!
03.12.2019 00:06