Начин на приготвяне
В дълбока купа счупете яйцата, добавете олиото и водата. Смесете бакпулвера с оцета в отделна чиния, добавете и нея към яйчената смес. Разбъркайте хубаво докато се смесят съставките.
Започвайте да месите като по малко добавяте брашното, месете колкото се може повече - трябва да получите не много меко и незалепващо тесто. Може да добавите по малко брашно докато спре да лепне по ръцете (но не прекалявайте с брашното).
Готовото тесто разделете на 13 равни части и ги оформете на топки. Наредете ги на плота или на масата, покрийте ги с кърпа и ги оставете така за 1 час. През това време направете сиропа за баклавата.
Сложете захарта и водата на котлона за 30 мин. Готовия сироп го дръпнете и оставете да изстине. Започваме с точенето на корите. За целта поръсете под и над топката с нишесте и започнете да точите кората с тънка точилка. Трябва да бъде много тънко точена кората.
Готовата кора поръсете с орехи, навийте полекичка кората отново на точилката и от двата края я присъединете към средата и извадете точилката. И така с останалите кори по същия начин.
Готовите баклави се редят в тава, може да ги нарежете преди да ги залеете с масло или след изпичането - няма значение, изцяло по ваше желание е.
Разтопете маслото с 2 с.л. олио и залейте баклавичките равномерно навсякъде.
Печете в предварително загрята фурна на 100 градуса без вентилация.
Когато почнат леко да порозовеят можете да я усилите на 150 градуса, печете до готовност. Извадете готовите баклавички и ги залейте веднага със студения сироп. Оставете ги да изстинат.
Баклавата с точени кори е чудна.