Начин на приготвяне
Добре почистената гъска се слага в дълбока тенджера заедно с дафиновия лист, целината и зърната черен пипер. Покрива се хубаво с вода и се посолява.
Вари се около 2 часа. След като месото е добре сварено, патицата се вади и месото се накъсва. Бульонът пък се прецежда и в него се слагат почистените и нарязани на дребно зеленчуци. Добавя се маслото и те се оставят да врат до омекване.
Щом и те се сготвят, се слага фидето и още подправки. Накрая котлонът се изключва и чорбата се премества за момент. В купа се слага течната сметана. При нея се налива малко от чорбата.
Разбърква се добре и се налива обратно в тенджерата. Чорбата се връща, за да поври на остатъчна температура. При поднасяне се наръсва със скълцан магданоз.