Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Мусака»Мусака с патладжани и макарони

Мусака с патладжани и макарони

Владка ПанайотоваВладка Панайотова
Иноватор
1432431875
Мусака с патладжани и макарони
Снимка: Jivka
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
45 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • патладжани - 1 кг
  • макарони - 1 пакет
  • кашкавал - 250 г
  • олио - 6 - 7 с.л. за пържене
  • галета - за поръсване
  • за соса
  • домати - 1 кг
  • зехтин - 3 - 4 с.л.
  • лук - 1 глава
  • чесън - 2 скилидки
  • риган - 1 ч.л.
  • босилек - 1 ч.л.
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Макароните се варят и отцеждат. Не се заливат със студена вода, а само се напръскват с малко мазнина, за да не се слепят.

Доматите се бланшират, обелват и нарязват на много ситно или се пюрират в кухненския робот.

Патладжаните се режат на филийки, посоляват е и се оставят да се отцедят от горчивия сок. Изплакват се, леко се подсушават, нарязват се на дребни кубчета и се изпържват на части на силен огън по около 5-6 минути. Когато се по зачервят, се вадят в чиния.

В същия тиган се сипва зехтин и се запържват лукът, чесънът и доматите. Подправя се с риган, босилек и сол. Ври 1-2 минути и се оттегля. Може да се подправи също и с розмарин и мащерка по желание.

В тава, намазана и поръсена с галета, се реди мусаката: половината от макароните, половината от патладжаните, половината от доматения сос, останалите макарони, патладжани, доматен сос и накрая настърган кашкавал.

Пече се около 10-15 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна.

Консумира се топла.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: