Начин на приготвяне
Измийте добре патладжаните, по желание ги обелете. Нарежете ги на кубчета, посолете ги и ги оставете поне 1 и 1/2 час да се отцедят от горчивия сок. После ги измийте отново.
Нарежете останалите зеленчуци на ситно. Доматите може и да настържете с ренде.
Загрейте 1/3 от мазнината в дълбок съд. Задушете лука и чесъна до омекване. Изсипете ги при останалите зеленчуци, сложете и патладжаните и ги омесете добре.
Овкусете с подправките. Залейте с вода, така че да покрие зеленчуците, добавете останалата мазнина и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна.
Печете до готовност на зеленчуците. При нужда доливайте по малко топла водичка.
Пригответе заливката за постната мусака като смесите предварително разбитите яйца с киселото мляко. Постепенно добавете брашното, предварително запържено с червения пипер в малко мазнина, като бъркате непрекъснато. Последно сложете содата бикарбонат и отново разбъркайте енергично.
Малко преди да извадите зеленчуците от фурната ги залейте със заливката и печете до получаването на златиста коричка.