Начин на приготвяне
Патладжанът се нарязва на филийки, посолява се и се оставя да си пусне горчивата вода. Измива се и се запича на скара или оребрен тиган.
В тиган с олио се задушават лукът и чесънът. Прибавя се каймата и след като се посготви, се добавя обеленият и нарязан домат.
Сос Бешамел:
В касерола се разтопява кравето масло. Добавя се брашното и след като се запържи, се налива прясното мляко. Сосът, като заври, се отмества от огъня.
Продуктите са за 4-5 вкусни гювечета.
На дъното на всяко гювече се поставя от сместа с каймата, следват няколко кръгчета патладжан, кайма и се завършва с патладжан.
Мусаката в гювечета се заливат с Бешамела и се поръсват с настъргания кашкавал.
Мусаката от патладжан и кайма се пече на 200 градуса 20-25 минути или докато се зачерви кашкавалът.
Може да приготвите рецептата за мусака с патладжан и в обикновена тава.
Приятен апетит!