Начин на приготвяне
Свинското месо трябва да е със сланинка по него, в противен случай суджуците ще са много сухи. Ако ползвате чисто свинско месо, вземете и 1 кг сланина към него. Черният дроб е по избор, може и без него.
Месото се нарязва на парчета и се смила едро през месомелачка - на приставка с 3 дупки.
Празът се нарязва на много ситно и се слага в смляната смес. Слагат се и подправките и всичко се разбърква много добре.
Получената смес се пълни в обработени черва през фуния на месомелачката и без решетка за мелене. Можете да използвате и пълначка за наденици/суджуци.
Готовите черва се връзват с канап и се окачват на сухо и проветриво място. Мястото задължително трябва да е сухо и проветриво, в противен случай рискувате да ви мухлясат суджуците. Сушат се 20-30 дни, в зависимост от времето и мястото.
В пресен вид суджукът може да се пържи или пече веднага на бавен огън.
Коментари