Начин на приготвяне
Телешкото месо, свинското месо и сланината смилате на най-едрата решетка на машинката. Смляната кайма слагате в голям и широк съд като корито и започвате да измервате солта и другите подправки.
Омесвате хубаво и оставяте на студено като я завивате плътно със дебел найлон. На следващия ден отново омесвате и така няколко дни като наблюдавате дали има достатъчно чубрица и пипер, на сол.
Опитвате, като изпечете малко, и ако е нужно добавете. Суджукът трябва да е по-солен при изпичане. Това значи, че докато изсъхне, ще е точно на сол и ще се задържи по-дълго време и няма да има опасност от разваляне.
Когато прецените, че каймата е узряла (започва да мирише на суджук), се пълни в черва, които се оставят да изсъхват на сухо и проветриво място.
След ден два се притискат и отново се закачат, за да се изсушават. Тази рецепта за домашен суджук с аромат на пушен пипер е едно страхотно мезе за вино и ракия.