Начин на приготвяне
Киселото зеле се изцежда хубаво от водата. Ако зелето е много кисело и солено, се слага в гореща вода за 10 минути, за да се накисне. След това се измива и изстисква хубаво от водата.
Обелваме картофите и ги нарязваме на кубченца за манджата.
За запръжката в голяма тенджера слагаме олиото да се сгрее и изсипване изцеденото от водата кисело зеле в нея. Бъркаме непрекъснато, за да не загори зелето.
Запържваме десетина минути, докато зелето не остане на мазнина, и добавяме доматеното пюре. Още по вкусно става, ако вместо доматено пюре се сложи една лъжица сгъстени домати за готвене или лютеница.
Добавяме нарязаните картофи, дафиновия лист, черния пипер, девесила и солта в зелето и заливаме с вода. Водата трябва да покрие цялото ястие 3 пръста над картофите.
Разбъркваме хубаво и оставяме да ври 40 минути. Ако зелето е още твърдо, оставете още 15-20 минути да поври.
Коментари