Начин на приготвяне
Патладжаните се измиват, почистват, нарязват и се оставят да се отцедят върху кърпа.
Запържват се за кратко от двете страни в леко сгорещена мазнина. Лукът се нарязва на полумесеци и се задушава докато омекне.
Прибавят се оризът, половината от доматите, половината наситнен магданоз и малко вода, колкото да набъбне оризът. Останалите домати се нарязват на кръгчета.
В намазнена тава се нареждат пласт домати, половината патладжани, които се посоляват и се поръсват с остатъка от магданоза.
Върху патладжаните се изсипва оризът, а върху него останалите патладжани. Завършваме с доматите.
Подредената мусака се залива със сос, приготвен от брашно, масло, прясно мляко и яйца. Пече се в умерена фурна докато се зачерви.