Начин на приготвяне
Разделяме в две купи белтъците и жълтъците. Разбиваме първо жълтъците заедно с 1 чаена чаша захар, след което изсипваме 1 чаена чаша кисело мляко (в което сме угасили 1 чаена лъжичка сода) и 10 лъжици олио.
Разбиваме всичко отново, докато захарта се разтопи. Накрая добавяме към сместа 1 чаена чаша пресято брашно, в която сме сложили предварително 1 ванилийка. Разбиваме отново.
Изсипваме във тавичка - аз използвах стандартна тава за печене на кекс и торта с ринг, за да мога да махна после лесно дъното. Печем в загрята на 180 градуса фурна за около 20-30 минути.
Като се надигне и стане златисто, пробваме с клечка за зъби дали е готово и го изваждаме от фурната. Още горещо го намазваме обилно с едно бурканче домашно сладко от сини сливи - то е сочно и попива много добре в блата.
Оставяме настрана намазания блат и се заемаме с белтъците.
Купата, в която трябва да ги разбивате, трябва да е стъклена или пластмасова и да е абсолютно суха и чиста. Постепенно разбиваме от по-ниска към по-висока скорост и прибавяме бавно 10 лъжици захар (може да се сложи и по-малко, но аз обичам да е сладко).
След като белтъците станат твърди, ги разпределяме върху сладкиша. За по-красиво може да направите връхчета с обратната страна на лъжица - допирате до белтъците и вдигате рязко лъжицата. Получава се много красиво.
Връщаме сладкиша обратно във фурната на по-ниски градуси (120-150 максимум) и изчакваме, докато белтъците добият златист вид около 15-тина минути.
Дамският каприз със сладко от сини сливи е готов.
Коментари