Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Дамски каприз със сладко от сини сливи

Дамски каприз със сладко от сини сливи

BibiBibi
Новак
1510347107
Дамски каприз със сладко от сини сливи
Снимка: Анонимен
1 / 9
12/12/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"Помните ли този ретро сладкиш? Колкото и да е ретро, за нас е още актуален"

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • брашно - 1 ч.ч.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • сладко от сини сливи - 1 бурканче (250 г домашно)
  • сода - 1 чаена лъжичка
  • ванилия - 1 брой
  • олио - 10 с.л.
  • захар - 10 с.л. (за разбиване на белтъците)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разделяме в две купи белтъците и жълтъците. Разбиваме първо жълтъците заедно с 1 чаена чаша захар, след което изсипваме 1 чаена чаша кисело мляко (в което сме угасили 1 чаена лъжичка сода) и 10 лъжици олио.

Разбиваме всичко отново, докато захарта се разтопи. Накрая добавяме към сместа 1 чаена чаша пресято брашно, в която сме сложили предварително 1 ванилийка. Разбиваме отново.

Изсипваме във тавичка - аз използвах стандартна тава за печене на кекс и торта с ринг, за да мога да махна после лесно дъното. Печем в загрята на 180 градуса фурна за около 20-30 минути.

Като се надигне и стане златисто, пробваме с клечка за зъби дали е готово и го изваждаме от фурната. Още горещо го намазваме обилно с едно бурканче домашно сладко от сини сливи - то е сочно и попива много добре в блата.

Оставяме настрана намазания блат и се заемаме с белтъците.

Купата, в която трябва да ги разбивате, трябва да е стъклена или пластмасова и да е абсолютно суха и чиста. Постепенно разбиваме от по-ниска към по-висока скорост и прибавяме бавно 10 лъжици захар (може да се сложи и по-малко, но аз обичам да е сладко).

След като белтъците станат твърди, ги разпределяме върху сладкиша. За по-красиво може да направите връхчета с обратната страна на лъжица - допирате до белтъците и вдигате рязко лъжицата. Получава се много красиво.

Връщаме сладкиша обратно във фурната на по-ниски градуси (120-150 максимум) и изчакваме, докато белтъците добият златист вид около 15-тина минути.

Дамският каприз със сладко от сини сливи е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
56
44
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Silvia Tahchieva-Stefanov
Silvia Tahchieva-Stefanov
Az ia pravih sas sladko ot borovinki i se poluchi mnogo dobre
20.09.2017 00:35
Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Много добра рецепта. Аз го правя без сладко със орехи,но ще пробвам и тази рецепта.
24.02.2016 23:56
1
1