Gotvach.bg»Рецепти»Пица»Пица Фрита

Пица Фрита

Марина НордМарина Норд
Готвач
3k3k27
Пица Фрита1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • за тестото
  • захар - 1 ч.л.
  • вода - 100 мл
  • мая - 5 г суха
  • брашно - 350 г
  • сол - 1 щипка
  • зехтин - 50 мл
  • за соса
  • доматено пюре - 200 г
  • вода - 200 г
  • пармезан - 60 г настърган
  • чесън - 2 скилидки
  • мед - 1 с.л.
  • риган - 2 щипки сух
  • босилек - 1/2 ч.л. сух
  • червен пипер - лют, на върха на ножа
  • сол - 1 щипка
  • за пържене
  • олио - 300 мл
  • за украса
  • моцарела - 12 бр. малки топчета или пармезан
  • босилек - 16 листенца
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвя се тесто, като топлата вода се смесва със захарта и маята. Оставя се на топло, за да шупне. Брашното, солта и зехтинът се смесват и се добавя шупналата мая. Меси се, докато се получи еднородно тесто. Оставя се за 40 минути на топло.

Приготвя се сос, като доматеното пюре се смесва с топлата вода, добавя се пармезанът и нарязаният на ситно чесън. Добавя се медът, риганът, босилекът, солта и лютият червен пипер и се загрява. След като кипне, котлонът се намалява до минимум и сместа се вари 15 минути. Сваля се от котлона и се оставя леко да се охлади и да се сгъсти.

От тестото се правят 4 топчета, разточват се с ръце или с точилка на кръгове с дебелина половин сантиметър. В тиган със сгорещено до 180 градуса олио се пуска една от питките. Пържи се от двете страни до златисто.

Така се изпържват всички питки. Слагат се на хартия, за да се отцедят от излишната мазнина. Върху всяка питка се маже сос, слагат се по 3 топчета моцарела и леко се притискат. Пече се 3 минути на 200 градуса, за да се разтопи моцарелата, и се украсява с по 4 листенца босилек.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: