Сладки Шах-Мат

ралицаралица
Новак
1979
Сладки Шах-Мат2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
140 мин.
Порции
30-40

Необходими Продукти

  • брашно - 400 гр.
  • краве масло - 300 гр.
  • пудра захар - 150 гр.
  • ванилия - 1 течна
  • сол - 1 щипка
  • какао - 40 гр.
  • жълтъци - 1 бр.
  • прясно мляко - 3 - 4 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Поставете маслото, пудрата захар, ванилията, солта и пресятото брашно в купа и с миксер разбъркайте на бавни обороти.

Омесете сместа на ръка върху предварително набрашнен плот и я разделете на две еднакви части. Към едната половинка от сместа добавете какаото и разбъркайте много добре.

Тестото сложете в хладилник да стегне за около 30 минути, след което го разточете върху набрашнена повърхност на малки блатове с дебелина най-много един сантиметър.

Всеки от блатовете нарежете на еднакви ленти широки 1 или 1.5 см (аз направих и от двата вида).

Една до друга подредете три лентички, като редувате бяла и кафява, за да се получи шахматна подредба.

Намажете лентите с разбития предварително с мляко жълтък.

Отгоре поставете по още един ред ленти, като върху бяла се слага кафява и върху кафявата отново бяла, след това отново намажете с разбития с мляко жълтък. По този начин правите няколко реда с редуващи се цветове и оставяте тестото да се стегне в хладилник за около 20 мин.

Извадете блокчетата от хладилника и ги нарежете на дребни сладки с дебелина от половин сантиметър. Наредете сладките на близко разстояние една от друга в тавичка, в която сте сложили хартия за печене.

Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 15 мин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: