Торта Шах-Мат

AntoanetaAntoaneta
Новак
159728
Торта Шах-Мат
Снимка: Antoaneta
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
135 мин.
Порции
12
"Тази торта е толкова вкусна, че директно ще ви даде шах и мат в два хода"

Необходими Продукти

  • За блата
  • яйца - 6 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • олио - 100 мл
  • брашно - 1 и 1/2 ч.ч.
  • бакплувер - 1 пак.
  • За крема
  • крема сирене - 4 - 5 бр.
  • пудра захар - 500 г
  • сладко от смокини - 1 бурк. домашно
  • За глазура
  • черен шоколад - 1 бр.
  • бял шоколад - 1 бр
  • маргарин - 2 с.л. или олио
  • За сиропа
  • вода - 500 мл
  • захар - 500 г
  • ванилия - 2 п.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбиваме яйцата със захарта, докато си удвои обемът, прибавяме олиото, бакпулвер и пак разбъркваме, след това сипваме брашното и бъркаме вече с лъжица, така че да не спадне сместа.

Намазваме формичката за торта и изливаме сместа, печем на 180 градуса около 40 мин.

Приготвяме си сиропа, приготвяме и крема (пакетчетата крема сирене със пудрата захар и разбъркваме с миксер).

Ако е нужно, прибавяме 2-3 с.л. от изстиналия сироп, оставяме го в хладилника да стегне.

Изрежете блата на 3 отделни и ги слепете с крема, като и ги сиропирате. Кремът трябва да стигне и за трите блата, а след него мажете със сладкото от смокини обилно (да има във всеки ъгъл).

Вкарваме тортата във фризера, за да стегне.

През това време разтапяме шоколадите на водна баня с 1 с.л. олио (поотделно).

Като извадим тортата от фризера, внимателно изкарваме формата и

с шпатула оформяме, заглаждаме отгоре и встрани с крема.

Декорираме с разтопените шоколади във вид на шах мат (разграфяваме с черния шок. на квадратчета).

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: