Начин на приготвяне
Зелето се нарязва и се претрива със сол. Настъргва се 1 морков и се задушава заедно със зелето. Добавят се черният пипер, червеният пипер и чубрицата, налива се малко вода и се оставя, докато се посвари.
Добавя се оризът. Когато набъбне достатъчно, за да се сдъвква лесно, се прибавят гъбите (количеството е по избор, аз слагам около 300 грама).
Добавя се доматено пюре и шарена сол. Обелва се 1 домат (ако са малки, може и два) и се нарязва на кубчета. Добавя се в тенджерата и се оставя да се вари, докато стане готово.
* Ако ще се запича, оризът се вари малко по-малко и веднага след като се сложат доматите и се разбърка, всичко се изсипва в тава и се пече на 180 градуса.