Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Прясно зеле с ориз (Λαχανόρυζο)

Прясно зеле с ориз (Λαχανόρυζο)

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Прясно зеле с ориз (Λαχανόρυζο)
Снимка: Мария Симова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • зеле - 600 - 700 г прясно
  • лук - 1 глава
  • моркови - 1 - 2 бр.
  • ориз - ¾ ч.ч.
  • доматено пюре - 1 с.л.
  • олио - 5 с.л.
  • вода - 2 ч.ч.
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете и нарежете лука на ситно, а морковите настържете на ренде.

В тенджера налейте олиото и прибавете лука и морковите, запържете до стъклен цвят на лука. Добавете нарязаното на тънки ивици зеле и разбъркайте.

Налейте половин чаша вода и затворете капака на тенджерата, оставете да бавен огън да се задуши, като периодично разбърквате за 15 минути.

Прибавете много добре измития и прецеден ориз и доматеното пюре, разбъркайте и налейте останалото количество вода, посолете и поръсете с черен пипер на вкус.

Оставете ястието да се вари на бавен огън до готовност на ориза (трябва да е останало само на мазнина), като периодично разбърквате.

Много вкусно постно ястие с прясно зеле и ориз от гръцката кухня.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: