Начин на приготвяне
Почистете и нарежете лука на ситно, а морковите настържете на ренде.
В тенджера налейте олиото и прибавете лука и морковите, запържете до стъклен цвят на лука. Добавете нарязаното на тънки ивици зеле и разбъркайте.
Налейте половин чаша вода и затворете капака на тенджерата, оставете да бавен огън да се задуши, като периодично разбърквате за 15 минути.
Прибавете много добре измития и прецеден ориз и доматеното пюре, разбъркайте и налейте останалото количество вода, посолете и поръсете с черен пипер на вкус.
Оставете ястието да се вари на бавен огън до готовност на ориза (трябва да е останало само на мазнина), като периодично разбърквате.
Много вкусно постно ястие с прясно зеле и ориз от гръцката кухня.