Начин на приготвяне
Лукът се нарязва на дребно, а чесънът се наситнява. Копърът и магданозът също се нарязват на ситно. Зелето се нарязва на ленти.
В сгорещено олио се запържват двата вида лук. Малко след като омекнат, се прибавя чесънът и не дълго след това - зелето.
Следват магданозът, копърът и доматеното пюре, като се разбъркат, се прибавя и зелето.
Прибавя се бульончето, овкусява се със сол и черен пипер на вкус и се наливат 2 чаши вода. Похлупва се и се оставя, докато омекне задушеното зеле.
Когато това стане, се изсипва измитият ориз и още 2 чаши вода.
Когато заври зелето с ориз, се намалява на слаб огън и се оставя да готовност на ориза.
Когато е готово Мапоризо - прясно зеле с ориз, се сваля от котлона и се смесва с натрошеното сирене.