Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Мапоризо - прясно зеле с ориз

Мапоризо - прясно зеле с ориз

Рая АндоноваРая Андонова
Мастър Шеф
7985k1k11
Мапоризо - прясно зеле с ориз
Снимка: Рая Андонова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
4
"Мапоризо - прясно зеле с ориз - звучи като нещо, което ние се хапва"

Необходими Продукти

  • мазнина - 6 с.л.
  • лук - 1 глава
  • зелен лук - 5 стръка
  • чесън - 3 големи скилидки
  • копър - ¼ връзка
  • магданоз - ¼ връзка
  • доматено пюре - 1 ч.л.
  • зеле - 1 бр., малка глава или ½ голяма
  • зеленчуков бульон - 1 кубче
  • вода - 4 ч.ч.
  • сол
  • черен пипер
  • пълнозърнест ориз - ½ ч.ч.
  • сирене - около 150 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лукът се нарязва на дребно, а чесънът се наситнява. Копърът и магданозът също се нарязват на ситно. Зелето се нарязва на ленти.

В сгорещено олио се запържват двата вида лук. Малко след като омекнат, се прибавя чесънът и не дълго след това - зелето.

Следват магданозът, копърът и доматеното пюре, като се разбъркат, се прибавя и зелето.

Прибавя се бульончето, овкусява се със сол и черен пипер на вкус и се наливат 2 чаши вода. Похлупва се и се оставя, докато омекне задушеното зеле.

Когато това стане, се изсипва измитият ориз и още 2 чаши вода.

Когато заври зелето с ориз, се намалява на слаб огън и се оставя да готовност на ориза.

Когато е готово Мапоризо - прясно зеле с ориз, се сваля от котлона и се смесва с натрошеното сирене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: